Hoe kies ik een franchiseformule?

Franchisen is een geweldige manier om als ondernemer te starten. U maakt namelijk gebruik van de sterke kanten van de franchisegever, zoals een sterke handelsnaam en landelijke marketingacties. Daarnaast zal de franchisegever u ondersteunen bij de start van uw onderneming, zoals de bouw van een winkel, het maken van een ondernemingsplan, aanvragen van de financiering en het uit onderhandelen van het huurcontract voor uw eerste vestiging. Natuurlijk betaalt u hier iets voor terug, zo zal een franchisegever vaak een entree fee vragen en een maandelijkse franchise fee. Deze franchise fee is afhankelijk van de franchiseketen gekoppeld aan uw omzet of een vast maandbedrag.

Maar hoe kiest u nou een franchiseformule? Er zijn in Nederland meer dan 800 franchiseformules actief met in totaal meer dan 30.000 vestigingen. Dit blog helpt u bij het kiezen van de franchiseformule die het beste bij u past.

1) Zelfstandig ondernemer worden

De eerste vraag die u dient te beantwoorden is of u zelfstandig ondernemer wilt worden. Waarom wilt u ondernemer worden, wat zijn uw motieven? Bent u geschikt voor het zelfstandig ondernemerschap? Als u voor uzelf start, zult u veelal langere dagen werken dan u in loondienst deed. Daarnaast staat u er vaak alleen voor, u dient uw eigen broek op te houden.

Wat zijn uw sterke kanten? Wat zijn uw minder sterke kanten? Wat betekent dit voor uw ondernemerschap? Kunt u misschien een samenwerking aangaan met iemand die uw zwakkere kanten aanvult?

2) Financieel

De ene franchiseformule doet het beter dan de andere. Het is algemeen bekend dat sommige franchiseformules goud geld waard zijn. Denk aan McDonalds. Deze internationale multinational met een jaaromzet van $ 22 miljard en 37.000 vestigingen is misschien wel de bekendste franchiseformule. Maar hier staat ook wat tegenover. Zo is het starten van een McDonalds restaurant een dure aangelegenheid en wordt er een eigen inbreng gevraagd van € 250.000. Als u dat geld niet beschikbaar hebt, zult u op zoek moeten gaan naar iets wat beter bij uw budget past. Op FranchisePlus kunt u kijken welke franchiseformules beschikbaar zijn en hoeveel eigen geld wordt gevraagd.

Daarnaast is het van belang te weten hoe het financieel gaat met de franchiseformule van uw voorkeur. Het is daarom aan te raden om op de website van de Kamer van Koophandel jaarverslagen op te vragen. Dit kan tegen een kleine vergoeding. Ook raden we u aan om eens te praten met franchisenemers. Zij hebben ooit in dezelfde positie gezeten en vele vragen gehad voordat ze zijn gestart met hun onderneming. Zij kunnen u alles vertellen over de samenwerking met het hoofdkantoor, de financiële situatie van hun winkel en vele andere vragen die u heeft.

Maar u dient niet alleen te kijken naar de eigen inbreng en het financiële plaatje van de franchisegever. Ook moet er een berekening worden gemaakt hoeveel inkomen u per maand nodig heeft, gezien uw huidige maandlasten. In die berekening moet ook komen te staan hoeveel de onderneming u per maand gaat opleveren en wat de verwachte omzet/winstgroei is. U moet tenslotte wel vanaf de eerste dag kunnen voorzien in uw levensbehoeften.

3) Hard of soft franchise?

Er wordt binnen franchiseland vaak gesproken over hard franchising, full franchising en soft franchising. Hard franchising betekent dat er duidelijke en strikte regels zijn. Veelal gaat het om de inkoop, marketing, online en offline activiteiten, financiële processen, automatisering, kwaliteit, afspraken nakomen en de wijze waarop de coaching en training van de franchisenemers plaatsvindt. In een soft franchise heeft u meer vrijheid, zoals bij het uitvoeren van uw marketingactiviteiten. Vaak is de inkoop niet centraal geregeld en veelal zijn er geen voorraadvoorschriften. Full franchising zit tussen hard en soft franchising in. Op veel vlakken wordt u ondersteund door de franchisegever en er bestaan vaak strikte regels omtrent de uitstraling, maar het is wel mogelijk om zelf een deel van het assortiment in te vullen en om lokaal marketingacties te organiseren. Wat past het beste bij u?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *